Albert Einstein spunea că: „Dacă vrei ca ai tăi copii să fie inteligenți, citește-le povești. Dacă vrei să fie și mai inteligenți, citește-le și mai multe povești.” Se pare că, poveștile joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea copiilor. Iar în rândurile următoare, ne propunem să aducem câteva motive pentru care merită să includem poveștile în educația celor mici, cât mai des.
Copiii învață mai ușor prin povești sau metafore
În primii ani de viață, copilul poate înțelege destul de greu concepte complexe precum: iubire, prietenie, respect, bunătate, onestitate, compasiune. Însă, folosind poveștile potrivite, orice părinte poate explica totul pe limbajul copilului. De regulă, poveștile ascund diferite lecții, mesaje semnificative sau conturează anumite personaje, pe care juniorul le păstrează ca exemplu. Personajele din cărți ne inspiră, chiar și atunci când suntem adulți. Este bine să spunem copiilor povești în care personajele au valori pe care cel mic le poate imita. În lumea fanteziei, copilul se identifică ușor cu eroii poveștii și caută să fie ca ei. Fie se deghizează în acele personaje, le imită vocabularul, îi integrează în jocuri sau îi transformă în prieteni imaginari.
Dezvoltă capacitatea de memorare
Ca părinte, poți dezvolta capacitatea de memorare a micuțului tău, provocându-l să îți spună câteva cuvinte despre povestea pe care i-ai citit-o deja sau rugându-l să-ți amintească unde v-ați oprit cu cititul în ziua anterioară. Încurajează-l pe junior să îți spună și el poveștile, așa cum le reține sau le inventează.
Poveștile îi ajută să se relaxeze
Câteva pagini de carte citite seara, înainte de culcare, sunt somniferul perfect. Funcționează atât pentru părinți, cât și pentru cei mici. Poveștile ne scot din lumea cotidiană, ajutându-ne să ne relaxăm, mai ales atunci când povestea este însoțită și de ilustrații creative.
Pe site-ul Delaco Junior, poți găsi chiar povești înregistrate și ilustrate într-un mod creativ. Le poți asculta oricând, alături de micuțul tău. Intră pe delacojunior.ro și, din meniul POVEȘTI, ai acces gratuit la opt întâmplări captivante din viața lui Toni Junior. Aventurile sunt înregistrate, așa încât și adulții rămân seduși de lumea copilăriei.
😍 Descoperă aici: Povești pentru copii, de la Delaco Junior
Le oferă un sentiment de siguranță
Ce loc poate fi mai sigur pentru junior decât cel din brațele părintelui? Cu capul pe umărul mamei, în timp ce ea îi citește o poveste… pare a fi locul perfect. Acel timp pe care îl petreci cu cel mic citindu-i câteva pagini se poate traduce în grijă, conectare și siguranță.
Le dezvoltă imaginația
Poveștile contribuie la dezvoltarea abilității de a asculta, citi, povesti, de a se exprima verbal și de a se exterioriza emoțional. Celor mici, le poate dezvolta gândirea, imaginația și curiozitatea de a afla ce le rezervă următoarea pagină din carte.
Le îmbunătățește capacitatea de a se exprima
Citind povești pe subiecte din ce în ce mai variate, copiii descoperă cuvinte noi. Vor avea un vocabular mai larg, pe măsură ce află expresii pe care nu le știau până atunci. Din acest motiv, este recomandat să alegem poveștile în funcție de vârsta și nevoile copilului. Un copil de doi ani aude și înțelege diferit „Capra cu trei iezi” față de un copil de șapte ani.
Îi poate ajuta să își exprime gândurile
Poveștile pot fi un bun motiv de dialog. Fie că îi citești tu o poveste, fie că o citește singur, pe baza întâmplărilor din carte, îl poți încuraja pe cel mic să își spună părerea legată de personajul preferat, ce îi place la el, ce nu i-a plăcut în poveste, ce crede că urmează să se întâmple sau ce i-ar fi plăcut să se întâmple. În felul acesta, cel mic se simte ascultat și încurajat să își comunice gândurile, părerile.
Tu ce povești îi citești celui mic și care era cartea ta preferată, în copilărie? 🙂
Sursa foto: Shutterstock
Categorie: Copil | Data publicarii: 2021-10-07 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu